Eerste glijvlucht op Groningen Airport Eelde

1329643865Op vrijdag 17 februari vond op Groningen Airport Eelde de eerste glijvlucht plaats, ook wel Continuous Descent Approach (CDA) genoemd. De vlucht werd uitgevoerd door een toestel van transavia.com.

Een CDA is een landingsprocedure waarbij de vliegtuigen in een glijvlucht de luchthaven naderen. Een glijvlucht is beter voor het milieu dan de huidige procedure waarbij toestellen stapsgewijs dalen tot het punt waar de eindnadering wordt ingezet. Bij de glijvluchtprocedure hoeven toestellen minder horizontaal te vliegen, wat brandstof scheelt. De procedure is bovendien aanmerkelijk stiller doordat kleppen in een later stadium worden gebruikt en de nadering met minder motorvermogen kan worden uitgevoerd.. Bovendien vliegt het toestel gemiddeld hoger. Groningen Airport Eelde is de eerste regionale luchthaven in Nederland waar dergelijke naderingen mogelijk zijn.

Het mogelijk maken van glijvluchten is een initiatief van de luchthaven binnen het samenwerkingsverband Green Sustainable Airports. transavia.com en LVNL werkten beide mee aan de totstandkoming van deze procedure. Alle betrokken partijen zien het als hun verantwoordelijkheid om hinder in de omgeving en voor het milieu zo veel mogelijk te beperken.

Terug naar de vorige pagina.