Oefenterrein in Groningen krijgt verkeerstoren

1361550593Mobiele verkeerstorens van de luchtmacht krijgen een tweede leven in Groningen. In plaats van de verouderde systemen af te stoten, ondersteunen ze voortaan jachtvliegtuigen en grondeenheden op oefenterrein De Marnewaard.

De twee torens werden voorheen gebruikt om bij calamiteiten de functie van een verkeerstoren op een vliegbasis over te nemen. Voor dit werk voldoen ze niet meer aan de militaire luchtvaarteisen. Wel blijven de systemen stand-by tot de komst van nieuwe mobiele verkeerstorens later dit jaar.

Met de radio’s in de toren is communicatie met jachtvlieger en grondtroepen mogelijk en hun onderlinge contact te volgen. Computeraansluitingen en rondom goed zicht op het luchtruim maken de toren tot een ideale werklocatie voor air liaison officers van de luchtmacht, zoals De Bock. Deze voorkomt tijdens oefeningen dat militaire vliegtuigen en vuursteun elkaar of civiele vliegtuigen kruizen.

De torens, waarvan een voor reservedelen, worden op de Willem Lodewijk van Nassau Kazerne in Zoutkamp beheerd door 43 Gemechaniseerde Brigade van de landmacht.

Binnenkort worden de torens bij een luchtmobiele oefening al ingezet op voormalig Vliegbasis Twenthe, waar de toren niet meer operationeel is.

Terug naar de vorige pagina.


Agenda

mei
30
do
2019
10:00 Wings en wheels @ Vliegveld Hoogeveen
Wings en wheels @ Vliegveld Hoogeveen
mei 30 @ 10:00 – 17:00
Wings en wheels @ Vliegveld Hoogeveen
Hemelvaartsdag, donderdag 30 mei 2019 , wordt  op vliegveld Hoogeveen voor de zestiende keer ‘Wings en Wheels’ gehouden. Een evenement voor het hele gezin met voor de eerste keer een grote kleding outlet.  Het evenement, dat ooit … Lees meer
jun
1
za
2019
10:00 Open dag Vliegveld Middenmeer @ Vliegveld Middenmeer
Open dag Vliegveld Middenmeer @ Vliegveld Middenmeer
jun 1 @ 10:00 – 17:00
Open dag Vliegveld Middenmeer @ Vliegveld Middenmeer
Zaterdag 1 juni a.s organiseert Vliegveld Middenmeer van 10:00 tot 17:00 uur haar jaarlijkse Open Dag. Deze dag voorziet groot en klein van heel veel luchtvaartinspiratie. Het programma omvat onder meer de aanwezigheid van vele … Lees meer
jun
21
vr
2019
08:30 Paris Air Show
Paris Air Show
jun 21 @ 08:30 – jun 23 @ 18:00
Toonaangevende internationale luchtvaartshow met statische vertoning van toestellen.

Twitter

Facebook