Terugblik op de komst van de Airbus A380 (foto’s)

1 aug, 2012

1343842513Vandaag startte de eerste lijndienst met een Airbus A380 op Schiphol. Het vliegtuig met registratie A6-EDU van Emirates kwam overvliegen vanuit Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten.

De dag begon met onrust over de landingsbaan. De meeste spotters verwachtten de Polderbaan omdat deze baan het meest geschikt is voor de Airbus A380. Ook is daar de meeste plek voor de spotters en andere belangstellenden. De officiële spottersplek bij de Polderbaan stond daarom redelijk vol. Nadat wij een telefoontje van de Luchtverkeersleiding ontvingen bleek dat de Zwanenburgbaan in plaats van de Polderbaan werd gebruikt omdat het vliegtuig uit het oosten kwam aanvliegen. Helaas konden niet alle spotters op tijd verplaatsen.

Bij de Zwanenburgbaan was het ook druk. Behalve spotters waren media ook massaal gekomen: onder andere Radio 1, NOS, NOS Jeugdjournaal, AT5 en Q-Music. Toen EK147 contact opnam met Approach was er even een schrikreactie, “Emirates 147, expect ILS runway 06.” Gelukkig ging het om een grapje en werd het vliegtuig gewoon gedirigeerd naar het landingssysteem van baan 18C. Tijdens de landing was er sprake van een sterke zijwind waar de Nederlandse piloten rekening mee moesten houden. De Emirates A380 landde uiteindelijk om 13:01, ongeveer een half uur voor de geplande tijd. Op Schiphol werd het vliegtuig onthaalt door een brandweersaluut.

Vanaf vandaag is de Airbus A380 dagelijks te zien op Schiphol. Het vliegtuig komt rond half twee aan en vertrekt rond half vier.

– Foto’s bekijken
– Video’s bekijken

Terug naar de vorige pagina.