Airconditioning via de gate bespaart brandstof in Seattle

18 aug, 2013

Aerials of Sea-Tac Airport, September 10, 2007.Wachtende vliegtuigen op Seattle-Tacoma International Airport worden sinds kort gekoeld of verwarmd door lucht uit de terminal. Volgens de luchthaven zal deze maatregel luchtvaartmaatschappijen helpen om kosten en uitstoot te besparen.

De luchthaven is voorzien van centrale airconditioning, die lucht levert door 24 kilometer lange leidingen aan de 73 vliegtuigslurven. Hierdoor kunnen de auxiliary power units (APU’s) in vliegtuigen, die bijdragen aan de CO2-uitstoot en brandstofkosten, langer uit blijven. In een jaar tijd zullen de luchtvaartmaatschappijen in Seattle bijna 19 miljoen liter brandstof besparen.

Het 43 miljoen dollar kostende project wordt deels gefinancierd door de FAA, die voor bijna 22 miljoen dollar bijlegt. Het resterende bedrag is afkomstig uit luchthavenheffingen aan luchtvaartmaatschappijen. Deze kosten zullen worden gecompenseerd door het verlagen van de operationele kosten, met een verwachte terugverdientijd van minder dan drie jaar.

Seattle-Tacoma International Airport is de thuisbasis van Alaska Airlines en zijn regionale dochter Horizon Air. De luchthaven is met 33,2 miljoen passagiers vorig jaar de vijftiende drukste luchthaven van de Verenigde Staten.

Terug naar de vorige pagina.