Eerste JSF testtoestel overgedragen aan Nederland

1374847964Het F-35 testtoestel is donderdag door de Amerikaanse overheid overgedragen aan Nederland in Fort Worth, Texas.

Nederland heeft dit toestel in 2009 besteld om deel te kunnen nemen aan de operationele testfase van het F-35 programma. Na de noodzakelijke controles aan het toestel is het vandaag in de Verenigde Staten aan Defensie overgedragen. Daarmee is Defensie de eigenaar van het toestel geworden en ook verantwoordelijk voor het onderhoud en de veiligheid. Daarom zullen enkele Defensiemedewerkers een technische training volgen waarna zij toezicht zullen houden op onderhoudswerkzaamheden door de Amerikanen en de verantwoording daarvan. De productie van het tweede in 2011 bestelde testtoestel is inmiddels voltooid en het toestel ondergaat momenteel nog enkele test- en acceptatievluchten.

Het eerste testtoestel wordt op korte termijn door een Amerikaanse vlieger overgevlogen naar de Amerikaanse luchtmachtbasis Eglin in Florida. Daar blijft het toestel gestald totdat er een besluit is genomen over de vervanging van de F-16 in samenhang met de nota over de toekomst van de krijgsmacht. In die stallingsperiode wordt het toestel naar verwachting ingezet voor technische grondtesten waarbij onweerscondities worden gesimuleerd.

Terug naar de vorige pagina.