Luchtruimbescherming weer vanaf Vliegbasis Volkel

19 jul, 2014

1405780467Het Nederlandse luchtruim wordt vanaf vandaag bewaakt vanaf Vliegbasis Volkel. Voor de zogenoemde quick reaction alert (QRA) staan 24 uur per dag 2 bewapende F-16’s gereed.

Bij een schending van het luchtruim hangen de F-16-gevechtsvliegtuigen binnen 15 minuten in de lucht. De luchtbewakingstaak wisselt elke 3 maanden tussen de bases Volkel en Leeuwarden. De taak geldt voor het Nederlandse verantwoordelijkheidsgebied: het Nederlandse luchtruim en een door de NAVO toegewezen deel boven de Noordzee.

De QRA-taak wordt in nauwe samenwerking met het Air Operations Control Station (AOCS) in Nieuw Milligen uitgevoerd. Vanuit dit controle- en commandocentrum controleert de luchtmacht of vliegtuigen een vluchtplan hebben, of ze een bestemming hebben opgegeven en de juiste route volgen. Bij afwijkingen neemt AOCS NM radiocontact op met een piloot.

De luchtgevechtsleiding is onderdeel van het luchtverdedigingsstelsel van de NAVO. Op het moment dat een ongeïdentificeerd vliegtuig naar een luchtruim van een naburig land dreigt te vliegen, wordt hier gezamenlijk op ingespeeld.

Terug naar de vorige pagina.