Middenromp voor eerste Nederlandse F-35 Joint Strike Fighter klaar

3 jul, 2011

1309718589Northrop Grumman heeft de middenromp, het belangrijkste deel van de constructie van een F-35, gebouwd in een bedrijfsfabriek in Californië. Het onderdeel gaat nu naar Lockheed Martin in Ft. Worth (Texas) alwaar het zal worden samengevoegd tot een F-35A, een CTOL-variant voor conventioneel opstijgen en landen. Hierna zal het vliegtuig worden afgeleverd aan de Koninklijke Luchtmacht.

Northrop Grumman verantwoordelijk voor het ontwerp en de productie van de middenrompen van alle drie de JSF varianten: de CTOL, STOVL (voor kort opstijgen en verticaal landen) en een carriervariant.

Dit is de tweede keer dat Northrop Grumman een dergelijke constructie heeft gebouwd voor een internationale klant. In december leverde het bedrijf al een STOVL aan het Verenigd Koninkrijk. Naast de productie van de F-35 middenromp heeft Northrop Grumman ook de radar en andere belangrijke vliegelektronica en communicatiesubsystemen van het toestel ontworpen.

De eindassemblage van alle F-35 toestellen wordt verricht door Lockheed Martin. Dit is een proces waarbij de middenromp wordt vastgezet aan de staart, die wordt gebouwd door BAE systems, en aan de kop, cockpit en vleugels die worden gebouwd door Lockheed Martin.

Terug naar de vorige pagina.