Oefenterrein in Groningen krijgt verkeerstoren

1361550593Mobiele verkeerstorens van de luchtmacht krijgen een tweede leven in Groningen. In plaats van de verouderde systemen af te stoten, ondersteunen ze voortaan jachtvliegtuigen en grondeenheden op oefenterrein De Marnewaard.

De twee torens werden voorheen gebruikt om bij calamiteiten de functie van een verkeerstoren op een vliegbasis over te nemen. Voor dit werk voldoen ze niet meer aan de militaire luchtvaarteisen. Wel blijven de systemen stand-by tot de komst van nieuwe mobiele verkeerstorens later dit jaar.

Met de radio’s in de toren is communicatie met jachtvlieger en grondtroepen mogelijk en hun onderlinge contact te volgen. Computeraansluitingen en rondom goed zicht op het luchtruim maken de toren tot een ideale werklocatie voor air liaison officers van de luchtmacht, zoals De Bock. Deze voorkomt tijdens oefeningen dat militaire vliegtuigen en vuursteun elkaar of civiele vliegtuigen kruizen.

De torens, waarvan een voor reservedelen, worden op de Willem Lodewijk van Nassau Kazerne in Zoutkamp beheerd door 43 Gemechaniseerde Brigade van de landmacht.

Binnenkort worden de torens bij een luchtmobiele oefening al ingezet op voormalig Vliegbasis Twenthe, waar de toren niet meer operationeel is.

Terug naar de vorige pagina.