Passagier niet tevreden met vliegtuigeten

11 apr, 2014

1397210765Uit onderzoek van Zoover is gebleken dat 65% van de Europeanen niet tevreden is over de kwaliteit van eten aan boord. Volgens de deelnemers is er wel veel verschil tussen airlines. Bij low-cost airlines wordt er naast over de kwaliteit ook over de prijs geklaagd. Veel reizigers noemen het eten hier schreeuwend duur. Consumenten merken overigens wel dat het eten op duurdere vluchten juist wel beter eetbaar is.

Nieuwe menukaart
Uit aanvullend onderzoek blijkt dat we graag andere zaken toevoegen aan de menukaart in het vliegtuig. 30% zou graag bitterballen bestellen, 23% ziet tapas en sushi graag op de kaart en pizza is in 17% van de gevallen de perfecte aanvulling op een vlucht. Patat wordt door 14% als meest begeerlijke vliegtuigeten gezien. Klagende passagiers leiden er bij een aantal maatschappijen al toe dat er goed wordt nagedacht over nieuw vliegtuigeten. Zo kunnen passagiers op vluchten van het Turks-Nederlandse Corendon al patat en zelfs kroketten bestellen. Ook beroemde koks proberen de menu’s aan boord te verbeteren. British Airways heeft topkok Heston Blumenthal el eens gevraagd de menu’s te verbeteren en Gordon Ramsay heeft al eens de menu’s bij Singapore airlines samengesteld.

Duitsers meest kritisch
Duitsers zijn het meest kritisch en Polen hebben het beste vliegtuigeten of de minst goede smaak, want zij zijn het meest positief.
Nederlanders zijn iets minder negatief dan het Europees gemiddelde. 56% geeft aan niet tevreden te zijn. 7% waardeert het eten als lekker.

Omgeving vliegtuig zorgt vaak voor slechte smaak
Maar is het wel het eten dat zorgt voor de slechte smaak? Vaak is het niet eens de kwaliteit van het vliegtuigeten maar vooral de omstandigheden in het vliegtuig die de smaak beïnvloeden. Zowel zout als zoet is veel minder intens terwijl zure en bittere smaak nauwelijks worden beïnvloed door de drukcabine. Ook de reuk werkt minder goed in een vliegtuig. Volgens onderzoek wordt 80% van de menselijke smaak beïnvloed door geur.

Onderzoek uitgevoerd door Zoover.

Terug naar de vorige pagina.