Scanners

– Tips voor het kopen van een scanner
– Het gebruik van een scanner
Frequentie overzicht
– Uniden Bearcat en andere scanners

Tips voor het kopen van een scanner:

Denk eerst na over het soort scanner. Er zijn namelijk twee soorten scanners. Een draagbare scanner is handig voor bij het spotten. Deze zijn klein, licht en makkelijk in gebruik. Een basisscanner is  over het algemeen wat zwaarder en groter, maar niet zonder meer beter. 
Ten eerste moet je een scanner hebben die luchtvaartfrequenties kan ontvangen (tussen de 0 en 400 Mhz). Deze scanners kunnen zowel de burgerluchtvaart als de militaire luchtvaart ontvangen. Deze scanners kunnen ook andere banden opvangen (zoals FM-radio). In de regel geldt, hoe hoger de frequentie die kan worden opgevangen, hoe meer je kunt beluisteren en hoe duurder de scanner is. De politie, brandweer en ambulance kunnen niet meer op de scanner worden gehoord. Deze zitten op het systeem C2000. Een scanner die puur voor de luchtvaart zal worden gebruikt, is een scanner die 500 Mhz opvangt genoeg. Wilt u ook de militaire luchtvaart gaan beluisteren? Dan moet u ook de functie AM erop hebben. Dit wil zeggen dat de scanner ook in AM modulatie kan worden gezet.
Er zijn veel verschillende soorten scanners. De ene scanner bevat meer kanalen om je frequenties op kwijt te raken dan een andere scanner. Scanners met batterijen kunnen over het algemeen 2 dagen mee voordat een scanner leeg is.
Het is handig als u een scanner neemt die makkelijk te bedienen is. Bent u slecht in het onthouden van frequenties? Dan kunt het best een scanner met Alpha Tagging (namen bij kanalen opslaan) nemen. 

Het gebruik van een scanner:

Antenne:
De bijgeleverde antenne is meestal van slechte kwaliteit. Het is beter een aparte antenne erbij te kopen. Voor zowel de basisscanners, als de draagbare scanners zijn weer aparte antennes. Voor basisscanners is een andere antenne nodig. Deze kan bijvoorbeeld op het dak worden geplaatst. Voor een draagbare scanner is een andere antenne nodig (rubberduck- of telescoopantenne).

Algemeen:
Ga om een frequentie in te voeren naar een leeg kanaal. Dit kan door middel van knopjes in de vorm van driehoekjes of waar een driehoekje bovenstaat (o.a. de Uniden Bearcat) maar het kan ook d.m.v. draaiknopjes op de boven- of zijkant van de scanner. Type dan de frequentie in, bijvoorbeeld: 337.000 (Rapcon North). Daarna drukt u op de toets waar, in de meeste gevallen, de letter E of het woord ent op staat. In sommige gevallen staat dit erboven. Bij sommige scanners moet u daarna nog wat functies indrukken om de frequentie in uw scanner te krijgen. Dit is per scanner verschillend, het is dus verstandig eerst de bijgeleverde handleiding door te lezen.
De knop met Scan betekent dat alle frequenties worden doorzocht om te zien waar eventueel gepraat wordt. Wordt er ergens gepraat dan zal de scanner op die frequentie stoppen tot ze zijn uitgepraat. Dan wacht de scanner meestal 1 tot 2 seconden en gaat dan automatisch verder met het scannen van de frequenties.
De knop, Manual (deze naam wordt niet op elke scanner gebruikt maar op de meeste wel), betekent de frequentie vastzetten. Dit wil zeggen dat (als u een gesprek mee wilt volgen maar u heeft de scanner op de scanfunctie staan) u door middel van deze knop de frequentie vasthoudt. Deze knop voorkomt dat de scanner verder gaat met scannen als er even niet wordt gesproken. De scanner laat de frequentie waarbij u deze knop hebt ingedrukt staan.
Dan is er nog een knop waar meestal L/O of L. out bij staat. Als u deze knop indrukt bij (bijvoorbeeld) een storende frequentie, dan wordt tijdens het scannen deze frequentie overgeslagen.
Er is meestal ook nog een knop waar ATT bij staat. Deze knop kun je indrukken als een frequentie zwak is en deze knop niet is uitgeschakeld (er staat dan in het display ATT bij die frequentie). Deze functie zorgt er dan voor dat het kanaal versterkt wordt.
Dan is er nog een functie Key Lock. Deze functie zorgt ervoor dat u niet zomaar frequenties kunt verwijderen. Bijvoorbeeld als u de scanner aan uw broeksriem heeft hangen. Op sommige scanners zit er dan een schakelaartje die je van off naar on kunt schuiven.
De meeste scanners hebben ook een lampje. Meestal staat er dan bij een knopje light of lgt o.i.d. Als deze wordt ingedrukt, krijg je een lampje. De tijd dat hij brand is meestal wel aan te passen (van een paar seconden tot altijd). Hierbij moet u dan de light of lgt knop weer indrukken om de lamp uit zetten).
De squelch is een draaiknop (niet altijd, wel vaak) waarmee de ontvangst kan worden vergroot of verkleind. Is deze helemaal dicht, dan wordt er weinig ontvangen. Is deze open, (je hoort dan ruis als er niet wordt gepraat) dan is de ontvangst het grootst. Een tip is om deze functie zo in te stellen dat er net geen ruis is te horen.

Uniden Bearcat en andere scanners:

Vliegtuigenspotter.nl levert civiele en militaire Uniden Bearcat luchtvaartscanners.

Uniden Bearcat UBC125XLT (€149,00) – de scanner voor nieuwe en gevorderde gebruikers
Militaire en civiele ontvangst
Namen bij kanalen opslaan met Alpha Tagging
Geheugen voor 500 kanalen
80 kanalen per seconde scannen
Close Call RF Capture Technology (automatisch overschakelen naar uitzendingen in de nabije omgeving)
Programmeerbaar met de computer
Overslaan van kanalen
Toetsvergrendeling
Inclusief oplaadbare batterijen
Nederlandse handleiding

ubc125xltrec

Uniden Bearcat BCT15X (€279,00) – scanner voor de gevorderde gebruiker
Luchtvaartband, AM / FM / FMB / W-FM / N-FM
Geheugen voor 9000 kanalen
Close call functie
Scanvertraging
Lock-out functie
Supersnel scannen
Snel DCS/CTCSS-tonen decoderen
Scannen op basis van locatie​

Scanners met alleen civiele ontvangst:

Uniden Bearcat EZI33XLT (€75,00) – instapscanner voor langs de startbaan of luchtverkeer in uw omgeving
Lage VHF-, FM-, Airband-, VHF- en UFH-band
Drie knoppen om direct frequenties te beluisteren
Geheugen voor 180 kanalen
Scanvertraging
Lock-out functie
LCD-achtergrondverlicht
Batterij-indicator
Inclusief oortelefoon

 

Intek AR-109 (€75,00) – instapscanner voor langs de startbaan of luchtverkeer in uw omgeving
VHF-, FM-, en Airband
Oplaadbaar met de meegeleverde adapter
Dual Watch: Twee kanalen gelijktijdig monitoren 
Geheugen voor 99 kanalen

 

Uniden Bearcat UBC355CLT (€84,00) – instapscanner voor in de auto/thuis
Compact voor in de auto en geleverd met sigarettenaansteker kabel
Geheugen voor 300 kanalen
Snel zoeken met 180 stappen per seconde
Zeven voorgeprogrammeerde banken
Uitgebreid frequentiebereik
Close Call RF Capture Technology (automatisch overschakelen naar uitzendingen in de nabije omgeving)
Overslaan van kanalen

Uniden Bearcat UBC370CLT (€115,00) – instapscanner voor in huis
Onder andere ontvangst van FM-radio en civiele luchtvaart
Geheugen voor 500 kanalen
Overslaan van kanalen
Alarmklok met snooze
Ideaal voor gebruik in huis

Scanners met ontvangst voor enkele digitale netwerken (niet noodzakelijk voor de ontvangst van de luchtvaartband)

Uniden Bearcat UBCD3600XLT (€459,95) –  scanner voor de gevorderde gebruiker
Militaire en civiele ontvangst
Ontvangst van APCO 25 fase 1 en fase 2, DMR, Motorola, EDACS, EDACS ProVoice en LTR trunked systems, evenals conventionele analoge en P25 digitale zenders
Namen bij kanalen opslaan met Alpha Tagging
Directe herhaling van transmissies en deze opnemen
Scannen op basis van locatie met GPS-instellingen
Close Call RF Capture Technology (automatisch overschakelen naar uitzendingen in de nabije omgeving)
Programmeerbaar met de computer
Overslaan van kanalen
Inclusief oplaadbare batterijen
Nederlandse handleiding

 

AOR AR-DV1 (€1449,00) –  scanner voor de gevorderde gebruiker
Ontvangst van MOTOTRBO™, DMR™, dPMR™, APCOP25, NXDN™, Icom D-Star™, Digital CR, Yaesu, Kenwood ®, en Alinco EJ-47U), alsmede conventionele AM, wide en narrow FM, upper en lower sideband en Continuous Wave (CW)
Drie Variable Frequency Oscillators
Geheugen voor 2,000 kanalen
Transmissies opnemen
Programmeerbaar met de computer

Terug naar de overzichtspagina gaan.