Strenge veiligheidsmaatregelen rondom Schiphol tijdens de Nuclear Security Summit

28 okt, 2013

1382993908Over iets minder dan een jaar is Nederland gastheer van de grootste top in Nederland ooit, de Nuclear Security Summit (NSS) 2014. Op 24 en 25 maart 2014 komen 58 wereldleiders samen in Den Haag. Het doel van de top is het voorkomen van nucleair terrorisme, wereldwijd. Door de komst van deze regeringsfunctionarissen zal Schiphol door veel bijzondere vliegtuigen worden bezocht. Voor zover bekend zullen er daarom strenge veiligheidsmaatregelen worden genomen tussen vrijdag 21 maart en woensdag 27 maart.

Op 15 oktober Schiphol heeft het Spotters Platform Schiphol overlegd met de Buiten Bewaking Schiphol over deze maatregelen. Naast wegafsluitingen zal er sprake zijn van filevorming waardoor het lastig zal zijn de luchthaven, en uw favoriete spottersplek, te bereiken. Tijdens de NSS top zal geen baangebruik worden bekendgemaakt. Ons systeem met baangebruik zal dan hoogstwaarschijnlijk niet te gebruiken zien. Het baangebruik is waarschijnlijk wel te beluisteren via de diverse frequenties met behulp van een scanner(onder andere op Schiphol ATIS op 132.975 MHz en 122.200 MHz).

Er wordt momenteel geprobeerd een bus te organiseren om bij de vliegtuigen te komen en foto’s te nemen. Dit aanbod is onder voorbehoud en zal voor een beperkt aantal spotters gelden.

Het vinden van goede plekken om foto’s te maken zal grotendeels naar eigen inzicht moeten gebeuren (door alle afsluitingen en maatregelen). Vanuit de NSS wordt nog nader via landelijke media gecommuniceerd over de gedragsregels en de gevolgen van de top voor de omgeving.

De veiligheidsmaatregelen zijn best teleurstellend te noemen voor vliegtuigspotters, wij gaan er echter vanuit dat iedere spotter op gepaste wijze met de maatregelen zal omgaan om zo min mogelijk overlast te veroorzaken. In aanloop van de Nuclear Security Summit zullen wij meer berichten plaatsen en u op de hoogte houden over eventuele veranderingen.

Terug naar de vorige pagina.