Vliegtuigspotten tijdens de Nuclear Security Summit moeilijk

9 feb, 2014

1391955299Op 24 en 25 maart wordt in Den Haag de Nuclear Security Summit georganiseerd, waarbij een groot aantal wereldleiders aanwezig zullen zijn met bijzondere toestellen. Voor vliegtuigspotters begint het evenement eerder omdat delegaties zijn gevraagd om, indien mogelijk, te landen op zaterdag 22 maart of zondag 23 maart. De vluchten zullen voor het overgrote deel plaatsvinden op Schiphol. Verder worden er vijf delegaties op Rotterdam The Hague Airport verwacht.

Beschikbare slots
Reguliere vluchten en vluchten van regeringsdelegaties hebben een slot nodig om te mogen landen of opstijgen op een luchthaven. Deze tijdsblokken worden in Nederland toegewezen door de Stichting Airport Coordination Netherlands. De stichting heeft maximaal acht slots per uur (twee per kwartier) beschikbaar voor vertrekkende en landende regeringsvluchten. Op zaterdag en zondag worden slots gedurende de hele dag verstrekt, met een voorkeur buiten de piekuren. Op maandag worden slots uitgedeeld met voorkeur tot 07:45 en tussen 9:15 en 12:30. Naar verwachting zullen de meeste regeringsvliegtuigen op dinsdag 25 maart vertrekken in de tijdsblokken 17– 20:15 en 22 – 24 uur en op woensdag buiten de piekuren.

Regulier en recreatief vliegverkeer ontregeld
Door de regeringsvluchten zijn er minder slots beschikbaar voor reguliere vluchten. Daarnaast worden grote delen van het luchtruim afgesloten van 23 tot en met 26 maart. In een straal van 90 kilometer rondom Den Haag zijn alleen ingeplande IFR-vluchten toegestaan en zijn recreatieve vluchten dus verboden. In een straal van 15 kilometer rondom Den Haag is zelfs al het vliegverkeer verboden. Tenslotte zijn er vanaf 10 maart minder landingsbanen beschikbaar omdat de Polderbaan op Schiphol wordt gebruikt voor het parkeren van de vliegtuigen waarmee de wereldleiders en hun delegaties aankomen. Aansluitend aan de top vindt er nog regulier onderhoud plaats aan de Polderbaan. Door de luchtruimsluitingen en beperkte capaciteit worden vertragingen en annuleringen verwacht.

Verwachte vliegtuigen
Het is nog niet met zekerheid te zeggen welke vliegtuigen aanwezig zullen zijn. De Amerikaanse president Obama zal aanwezig zijn en de verwachting is dat hij maandagmorgen op Schiphol of Eindhoven aankomt. Enkele andere verwachte vliegtuigen zijn de Airbus A318 van Turkije, een Air Force Gulfstream van Zweden en enkele vliegtuigen uit Rusland (zoals de Ilyushin IL96).

Veiligheidsmaatregelen
Tijdens de NSS zal een noodverordening gelden waardoor het mogelijk is om gebieden af te sluiten. Zo zal het gebied rondom de Polderbaan en Zwanenburgbaan volledig worden afgesloten van zondag 23 maart 20 uur tot en met dinsdag 25 maart 24 uur (zie afbeelding). Hierdoor is onder andere de officiële spottersplaats langs de Ijweg onbereikbaar. Personen die zonder toestemming in het afgesloten gebied worden aangetroffen kunnen rekenen op een forse boete. Ook is het verboden om met de auto stil te staan langs doorgaande (snel)wegen. Het is nog niet bekend of het panoramaterras op Schiphol geopend zal zijn, de McDonalds langs de Buitenveldertbaan zal wel geopend zijn. Of vliegtuigspotten mogelijk is zal volledig afhangen van het baangebruik. Vanwege verwachte drukte is het handiger om met de fiets te komen dan met de auto. Als u toch met de auto komt dient u rekening te houden met wegafsluitingen van onder andere de A5 (tussen de A9 en A4) en de op-en afritten van de A4 ter hoogte van Hoofddorp.

Terug naar de vorige pagina.