Zondag Dakota boven Grave

11 sep, 2013

1378892804Zondag vliegt een Dakota op minder dan 300 meter hoogte over Grave om 69 jaar na de geallieerden op dezelfde locatie weer parachutisten in uniform en met ronde parachutes te droppen. Een prachtig schouwspel is gegarandeerd vanaf de Marsstraat en de Mars en Wijthdijk in Grave op deze zondag van het Open Monumentenweekend. Omdat er vanuit de Round Canopy Parachuting Team zoveel belangstelling is om op deze plek te springen komt de Dakota zowel om circa 17.00 uur als circa 18.00 uur een team parachutisten droppen. Het Graafs KazemattenMuseum organiseert voor belangstellenden een programma rondom deze sprongen, met een inleiding op de sprongen, een meet&greet met de parachutisten en een barbecue.

In samenwerking met de Round Canopy Parachute Team heeft het GraafsKazemattenMuseum vier passagiersplaatsen in de Dakota verloot. Deze gelukkigen vliegen de eerste vlucht vanaf de Belgische luchtmachtbasis Klein Brogel mee naar Grave en weer terug. In Klein Brogel wordt vervolgens een nieuwe lichting parachutisten én nieuwe passagiers ingeladen, waarna de Dakota weer opstijgt om nogmaals naar Grave te vliegen. De aanvliegroute naar de droppingplaats, gelegen tussen de Marsstraat en de Mars en Wijthdijk, zal vanaf het oosten zijn over de Maas. Boven de John S. Thompsonbridge, vernoemd naar haar geallieerde bevrijder, maakt de Dakota vervolgens een bocht om boven de droppingsplaats de parachutisten te droppen. Burgemeester Lex Roolvink zal daar, samen met Evert Vos van het Graafs KazemattenMuseum, klaar staan om de parachutisten te begroeten.

Leden van de Round Canopy Parachuting Team komen van over de hele wereld naar Europa om sprongen te maken op droppingplaatsen uit de Tweede Wereldoorlog. De leden zijn gekleed in replica uniformen uit de Tweede Wereldoorlog en maken gebruik van groene, ronde parachutes. Dit type parachute is moeilijker te sturen en de snelheid waarmee geland wordt ligt ook hoger dan met een zogenaamde ‘matras parachute’. Deze Dakota (C47/Skytrain voor insiders) is het in meest originele staat verkerende vliegtuig dat nog resteert uit de Tweede Wereldoorlog en vloog daadwerkelijk mee tijdens Operation Market Garden in 1944.

Om 16.00 uur begint het programma dat het Graafs KazemattenMuseum aanbiedt met een inleiding op de sprong. Tussen beide sprongen is er een meet&greet met de parachutisten en wordt begonnen met een barbecue die ook na de tweede sprong doorgaat. Voor €15,- per persoon kan aan dit programma worden deelgenomen, aanmelden via gkm@graafsmuseum.nl of bel met 0486-475948.

Op 17 september, de daadwerkelijk datum waarop in 1944 Grave door de geallieerden werd bevrijdt, vindt twee dagen later de jaarlijkse herdenking van de bevrijding plaats bij het herdenkingsmomument nabij de John S. Thompsonbridge en Graafs KazemattenMuseum.

Terug naar de vorige pagina.


Agenda

feb
24
zo
2019
10:00 AACF – Amsterdam Aviation Collec... @ Van der Valk Hotel A4
AACF – Amsterdam Aviation Collec... @ Van der Valk Hotel A4
feb 24 @ 10:00 – 17:00
AACF - Amsterdam Aviation Collectors Fair @ Van der Valk Hotel A4 | Hoofddorp | Noord-Holland | Nederland
The second International Amsterdam Aviation Collectors Fair! With over a 1000 visitors and more then 210 tables of 2 metres long with everything related to Aviation available for trade or sale! A show for collectors … Lees meer
apr
20
za
2019
10:00 Luchtvaartbeurs Rotterdam @ Worldhotel Wings Rotterdam The Hague Airport
Luchtvaartbeurs Rotterdam @ Worldhotel Wings Rotterdam The Hague Airport
apr 20 @ 10:00 – 16:00
Luchtvaartbeurs 20 APRIL 2019 10.00-16.00 uur Worldhotel Wings Rotterdam The Hague Airport Op zaterdag 20 april 2019 wordt er weer een luchtvaartbeurs georganiseerd op Rotterdam The Hague Airport. Deze beurs vindt zijn oorsprong in het najaar … Lees meer
mei
30
do
2019
10:00 Wings en wheels @ Vliegveld Hoogeveen
Wings en wheels @ Vliegveld Hoogeveen
mei 30 @ 10:00 – 17:00
Wings en wheels @ Vliegveld Hoogeveen
Hemelvaartsdag, donderdag 30 mei 2019 , wordt  op vliegveld Hoogeveen voor de zestiende keer ‘Wings en Wheels’ gehouden. Een evenement voor het hele gezin met voor de eerste keer een grote kleding outlet.  Het evenement, dat ooit … Lees meer

Twitter

Facebook