Advies verrekijkers

Betekenis van getallen (zoals 10x42)

Deze getallen staat voor de vergroting en de objectief grootte. Het eerste cijfer staat voor de vergroting van de verrekijker. Het cijfer dat daar staat geeft aan hoeveel dichterbij het object lijkt door de verrekijker ten opzichte van het blote oog. Het tweede cijfer geeft in millimeters de diameter van de objectief lenzen aan en daarmee de hoeveelheid licht die door de verrekijker komt. Als al het overige gelijk is bij een verrekijker, betekent grotere objectief lenzen een helderder en scherper beeld. Als er tussen het eerste en het tweede cijfer een – staat in plaats van een x dan gaat het om een zoom verrekijker. Deze verrekijkers hebben een variabele vergroting van het eerste tot het tweede cijfer.

Coating

Een coating is een laag die over het glasoppervlak heen gaat om de prestaties van een verrekijker te verbeteren. Deze laag dient er voornamelijk voor om meer licht door het optiek naar het oog te krijgen. Zonder enige vorm van coating kan het zijn dat nog niet eens de helft van het licht dat in de verrekijker valt tot aan het oog komt. Een goede coating betekent dus dat er kleinere objectieflenzen gebruikt kunnen worden om dezelfde hoeveelheid licht door de verrekijker te krijgen. Dit betekent dan weer een kleinere en meer handzame verrekijker. Daarnaast zorgen coatings voor bijvoorbeeld minder schittering en meer contrast. Let wel op; niet alle coatings zijn hetzelfde. Om de term “Coated” te mogen dragen moet er een enkele laag magnesium fluoride op één enkele lens zijn aangebracht. Om “Fully Coated” te zijn moet er een enkele laag coating op alle lenzen zijn aangebracht. “Multicoated” betekent dat in ieder geval één lens meerdere lagen coating heeft en “fully multi-coated” betekent dat alle lenzen tot wel 25 coating lagen kunnen hebben. De laatste vorm is de absolute top bij verrekijkers.

Maakt de kleur van multi-coated optics uit?

Nee, in principe niet. De meeste fabrikanten hebben een eigen coating die verschillende kleuren kan hebben. De één is groen en de ander is paars.

Wat zijn BK7 en BAK4?

Dit is het type glas dat gebruikt wordt voor de prisma’s. BK7 is boriumsilicaat of borosilicaatglas en BAK4 is barium crown glas. Over het algemeen is BAK4 glas duurder en beter omdat het een scherper en helderder beeld geeft dan BK7. BAK4 geeft een perfect ronde uittrede pupil en BK7 geeft vaak een vertekening in de randen.

Wat is FOV (Field-of-View) of gezichtsveld?

FOV staat voor Field-of-View en is hetzelfde als gezichtsveld. Dit betekent de breedte van het beeld zoals die gezien wordt door de verrekijker. Meestal wordt dit aangegeven als de breedte op een bepaalde afstand of in graden. Hoe breder het gezichtsveld is, hoe makkelijker het is om uw onderwerp te vinden. Bijvoorbeeld een gezichtsveld van 133 op 1000 meter betekent dat het complete beeld op 1000 meter afstand door de verrekijker 133 meter is. Als dit aangegeven wordt in graden dan kan dit op twee manieren. Gezichtsveld in graden of “Subjectief Gezichtsveld” in graden. Om te kunnen vergelijken vermenigvuldigd u het gezichtsveld in graden met 17,5 om het gezichtsveld op 1000 meter te krijgen. Als er in graden een getal wordt gegeven dat hoger is dat 15 dan is dit meestal het subjectieve gezichtsveld. Als u dat deelt door de vergroting heeft u het gezichtsveld in graden. Vermenigvuldig dit met 17,5 dan heeft u het gezichtsveld op 1000 meter.

Welke vergroting moet ik kopen?

De meeste verrekijkers hebben een vergroting die tussen de 5x en 15x ligt. Zoals ook aangegeven wordt bij Aankoopadvies is een hogere vergroting niet altijd beter. Het komt er op neer dat u goed na moet denken over waar u de verrekijker voor wilt gebruiken. Wilt u de verrekijker meenemen tijdens het wandelen of wilt u objecten bekijken vanaf een vaste plek waar een statief kan worden gebruikt. Een goede vergroting om mee te kunnen nemen is 8x, ook 10x is nog wel te gebruiken onderweg. Bij hogere vergrotingen is het al verstandig om eventueel een statief te gebruiken. Maar onthoud goed dat de vergroting maar één onderdeel is van de redenen om voor een bepaalde verrekijker te kiezen.

Moet ik een kijker met hele grote objectieven kopen?

Dit hangt een beetje af van een aantal factoren waar de verrekijker voor gebruikt wordt. Met grote objectieven wordt de verrekijker automatisch zwaarder. Wanneer u de verrekijker de hele dag vasthoudt en draagt dan zou dit invloed hebben op uw keuze. Aan de andere kant, als u veel van plan bent te gaan kijken met mindere lichtomstandigheden zoals in de ochtend en tegen de avond dan wilt u het liefst een verrekijker die veel licht verzamelt. Hou er rekening mee dat de grootte van de objectieven geen invloed hebben op het gezichtsveld.

Hoeveel moet ik uitgeven voor een verrekijker?

Zoveel als u maximaal uit wil/kunt geven. Bij verrekijkers is het zo dat u krijgt waar u voor betaalt. Natuurlijk krijgt u bij de één meer waar voor uw geld dan bij de ander, u zult goed onderzoek moeten doen. Uiteindelijk is het natuurlijk wel zo dat u niet financieel in de problemen moet komen door de aanschaf van een verrekijker. Koop het beste dat u kunt kopen en ga vanaf daar verder. Als beginner kunt u een goede verrekijker kopen voor een bedrag tussen de €100,- en €200,-. De meer gevorderde gebruiker zal waarschijnlijk tussen de €250 en €750 uitkomen. Echte professionele optiek kan gemakkelijk meer dan €1000,- kosten.

Wat is het verschil tussen porro- en dakkant verrekijkers?

Porro verrekijkers geven het licht door om een hoek en zien er uit als de traditionele verrekijker. Door deze hoek zijn porro verrekijkers groter dan dakkant verrekijkers. Ze geven echter wel meer licht door. Bij dakkant kijkers gaat het licht in een recht pad naar de ogen. Over het algemeen kosten de dakkant kijkers meer om te produceren dan de porro's.

Als ik een bril draag, heb ik dan een speciale verrekijker nodig?

Misschien wel, het ligt er een beetje aan waarom u een bril draagt. Als u een bril draagt omdat u bij- of verziend bent dan is dit misschien niet nodig omdat u met het focus mechanisme kunt bijstellen. Echter als u om een andere reden en bril draagt is het verstandig om te zoeken naar een verrekijker met een groter eye relief dan een standaard verrekijker. Een eye relief van 10mm tot 20mm kunt u beschouwen als groter dan standaard. U kunt ook kijken naar een verrekijker met “twist-up” oculairen. Dit zijn rubber doppen die u uit kunt draaien om de ogen tegenaan te zetten. Op deze manier kan een brildrager de verrekijker gebruiken met ingedraaide doppen en iemand zonder bril met uitgedraaide doppen.

Wat betekent uittredepupil?

De uittredepupil, ook wel exit pupil, is de diameter van het licht als dit uit het oculair komt. Onze pupillen worden groter naarmate er meer licht op valt. Over het algemeen is een grote uittredepupil wenselijk wanneer u kijkt met weinig licht, zoals bijvoorbeeld bij sterrenkijken. Een kleinere uittredepupil is acceptabel wanneer er veel licht is. Als dit nummer er niet bij staat kunt u het zelf uitrekenen door de objectiefgrootte te delen door de vergroting. Bijvoorbeeld een verrekijker van 10×50, doet u 50/10= 5mm.

Wat is eye relief?

Dit wordt ook wel de uittredepupil afstand genoemd (niet te verwarren met de uittredepupil diameter zoals hierboven vermeld). Dit getal is de ideale afstand tussen de oculairlens en uw oog. In principe is de uittredepupil afstand gerelateerd aan de vergroting, als de vergroting omhoog gaat, wordt de uittredepupil afstand kleiner. Mensen met een bril moeten hier extra aandacht aan schenken omdat de bril de afstand tussen oculairlens en het oog vergroot.

Hoe maak ik mijn verrekijker schoon?

Begin met het wegblazen van alle stof en viezigheid. Vervolgens gebruikt u een pluisvrije doek, zoals bijvoorbeeld een cameralens doek, en lens cleaner of alcohol om de buitenkant van de lenzen schoon te maken. Verder kunt u warm water en een milde reiniger gebruiken om het metaal, rubber, of plastic schoon te maken. Coatings zijn erg gevoelig voor krassen dus wees hier extra voorzichtig mee. Lees ook de gebruikershandleiding voordat u hiermee begint.

Hoe haal ik mijn verrekijker uit elkaar om hem schoon te maken?

Dat moet u nooit doen! In de meeste gevallen is het niet nodig om de verrekijker uit elkaar te halen. Vele zijn gevuld met stikstof waardoor ze niet beslaan aan de binnenkant. Als u toch van mening bent dat de binnenkant schoongemaakt moet worden neem dan contact op met de fabrikant of dealer.

Wat zijn zoom verrekijkers en heb ik hier iets aan?

Zoom verrekijkers hebben een variabele vergroting. Op een lage vergroting kunt u deze gebruiken om een object te vinden, om vervolgens in te zoomen voor meer detail. Door de afstand te veranderen tussen de lenzen is dit mogelijk. Zoom verrekijkers zijn niet ideaal voor alle situaties omdat het ingezoomde beeld donkerder en minder scherp kan worden bij een hoge vergroting. Ook het gezichtsveld wordt kleiner.

Hoe gebruik ik de dioptrie verstelling?

Om de dioptrie in te stellen zet u deze eerst op nul. Bedek vervolgens de objectieflens aan de kant waar de dioptrieverstelling zit. Kijk door de andere kant en draai aan de verstelling totdat u een scherp beeld heeft. Bedek vervolgens de andere objectieflens en kijk door de verrekijker. Als het beeld niet scherp is draait u aan de verstelling tot het beeld scherp is.

Moet ik een statief gebruiken?

In de meeste gevallen hoeft u geen statief te gebruiken. Echter als u van plan bent om veel vanaf één plek te kijken dan betekent een statief dat u veel grotere objectieven kunt gebruiken. Dat is ideaal voor het kijken met minder licht. Verrekijkers met een hoge vergroting hebben over het algemeen ook een statief nodig om trillingen in het beeld te voorkomen. Als u mobiel wilt zijn en toch de meeste voordelen van een statief wilt hebben dan kunt u het best een monopod (statief met één poot) gebruiken.